PROCEDURA FUNKCJONOWANIA SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. 27 WOŁYŃSKIEJ DYWIZJI PIECHOTY ARMII KRAJOWEJ W ŚWIESZYNIE OD 1 WRZEŚNIA 2020R.
ROZDZIAŁ 1
INFORMACJE OGÓLNE
§ 1.
Cel procedury
Celem niniejszej procedury jest usystematyzowanie działań pracowników, rodziców oraz Dyrektora w celu zachowania bezpieczeństwa i higienicznych warunków w czasie zajęć organizowanych przez Szkołę Podstawową im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Świeszynie od 1 września 2020 r.
§ 2.
Ilekroć w niniejszej procedurze jest mowa o:
- – należy przez to rozumieć Szkołę Podstawową im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Świeszynie;
- – należy przez to rozumieć Dyrektora Szkoły Podstawowej im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Świeszynie;
- – należy przez to rozumieć także opiekunów prawnych dziecka oraz osoby (podmioty) sprawujące pieczę zastępczą nad dzieckiem;
- – należy przez to rozumieć Gminę Świeszyno.
§ 3.
działania, które zminimalizują możliwość zakażenia.
ROZDZIAŁ 2
ZADANIA I OBOWIĄZKI DYRKETORA
§ 4.
- Dyrektor wykonuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa uczniom
i nauczycielom w czasie zajęć organizowanych przez jednostkę. - Dyrektor:
- organizuje pracę szkoły zgodnie z obowiązującymi zasadami oraz stosuje się do nowych zaleceń;
- współdziała z pracownikami w zapewnieniu bezpiecznych warunków prowadzenia zajęć w szkole;
- nadzoruje prace porządkowe wykonywane przez pracowników zgodnie
z powierzonymi im obowiązkami (w tym wypełnianie Rejestru dezynfekcji i wietrzenia pomieszczeń);
- dba o to, by w salach, w których uczniowie spędzają czas nie było przedmiotów, których nie można skutecznie zdezynfekować;
- prowadzi komunikację z rodzicami dotyczącą bezpieczeństwa dzieci w jednostce;
- kontaktuje się z rodzicem– telefonicznie, w przypadku stwierdzenia podejrzenia choroby sugerujących infekcję dróg oddechowych u ich dziecka;
- współpracuje ze służbami sanitarnymi;
- instruuje pracowników o sposobie stosowania procedury postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia;
- informuje rodziców o obowiązujących w szkole procedurach postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia (za pomocą poczty elektronicznej, strony internetowej oraz plakatów wywieszonych w jednostce).
- do organu prowadzącego, powiatowej stacji sanitarno-epidemiologicznej, oddziału zakaźnego szpitala oraz służb medycznych, z którymi należy się skontaktować w przypadku stwierdzenia objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych u osoby znajdującej się na terenie jednostki.
§ 5.
Zawieszenie zajęć
- Na podstawie § 18 ust. 2a Rozporządzenia w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach Dyrektor, za zgodą organu prowadzącego i po uzyskaniu pozytywnej opinii Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego, może zawiesić zajęcia na czas oznaczony, jeżeli ze względu na aktualną sytuację epidemiologiczną może być zagrożone zdrowie uczniów.
- Zgoda i opinia, o których mowa odpowiednio w ust. 1 mogą być wydane także ustnie, telefonicznie, za pomocą środków komunikacji elektronicznej lub za pomocą innych środków łączności. W takim przypadku treść zgody lub opinii utrwalona jest przez Dyrektora w formie protokołu, notatki, adnotacji lub w inny sposób.
- W przypadku zawieszenia zajęć na czas oznaczony Dyrektor Szkoły Podstawowej im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Świeszynie wydaje stosowne zarządzenie, wskazujące na okres zawieszenia.
- W związku z zawieszeniem zajęć Dyrektor Szkoły wdraża jeden z wariantów kształcenia:
- organizuje jednocześnie zajęcia w formie tradycyjnej na terenie jednostki oraz
w formie kształcenia na odległość (WARIANT MIESZANY- HYBRYDOWY); - organizuje zajęcia w formie kształcenia na odległość, zgodnie z zarządzeniem Dyrektora o zawieszeniu funkcjonowania szkoły i prowadzenia kształcenia na odległość (WARIANT ZDALNY).
- W przypadku prowadzenia kształcenia w wariancie hybrydowym lub zdalnym Dyrektor Szkoły dokonuje weryfikacji i aktualizacji procedur określających zasady kształcenia na odległość.
- Dyrektor Szkoły bierze pod uwagę dotychczasowe doświadczenie oraz zgłaszane do tej pory problemy, pomysły i nowe rozwiązania przez nauczycieli, rodziców i uczniów, w celu zapewnienia odpowiedniej jakości kształcenia na odległość, m.in.:
- ustalenia skutecznych sposobów komunikacji z rodzicami uczniów;
- zaplanowanie równomiernego obciążenia ucznia zajęciami w danym dniu;
- uwzględnienie możliwości psychofizyczne ucznia;
- ograniczenia wynikające z sytuacji ucznia w środowisku domowym (np. warunki techniczne, dostęp do Internetu);
- uwzględnienie indywidualnych potrzeb uczniów, w szczególności mając na uwadze odrębną specyfikę kształcenia:
- dzieci objętych rocznym przygotowaniem przedszkolnym;
- uczniów klas I- III;
- uczniów klasy IV;
- uczniów klas V- VII;
- Dyrektor Szkoły może wprowadzać zmiany w organizacji funkcjonowania Szkoły oraz zasad przebywania uczniów i pracowników zgodnie z wprowadzanymi zaleceniami dotyczącymi reżimu sanitarnego, w szczególności w przypadku objęcia danego powiatu strefą, w której wprowadza się obostrzenia (np. obowiązek zakrywania ust i nosa w przestrzeni publicznej).
§ 6.
- Dyrektor Szkoły na bieżąco śledzi komunikaty na temat COVID- 19 nadawane przez Główny Inspektorat Sanitarny i stosuje się do jego zaleceń.
- Dyrektor Szkoły wymaga od pracowników bezwzględnego przestrzegania niniejszej procedury, komunikatów Dyrektora, zaleceń GIS oraz wytycznych MEN.
- W szkole zapewniono pomieszczenie do izolacji osoby, u której stwierdzono objawy chorobowe sugerujące infekcję dróg oddechowych, zaopatrzone w kombinezon ochronny, maseczki, rękawiczki i przyłbicę oraz płyn do dezynfekcji rąk.
- W sytuacji wystąpienia zagrożenia zarażenia/zarażenia wirusem COVID-19 Dyrektor postępuje zgodnie z „Procedurą postępowania na wypadek podejrzenia zakażenia wirusem COVID-19 oraz na wypadek powzięcia informacji o potwierdzeniu zakażenia na terenie Szkoły Podstawowej im. 27 Wołyńskiej Dywizji Piechoty Armii Krajowej w Świeszynie” wprowadzoną odrębnym Zarządzeniem Dyrektora.
§ 7.
- Dyrektor przypomina pracownikom zasady mycia rąk oraz o obowiązku informowania o złym stanie zdrowia. Dyrektor przeprowadził spotkanie z pracownikami w celu zwrócenia uwagi na profilaktykę zdrowotną.
- Dyrektor zapewnia pracownikom jednostki, niezależnie od podstawy zatrudnienia, maseczki ochronne, rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk.
- W pomieszczeniach sanitarno- higienicznych Dyrektor wywiesił plakaty z zasadami prawidłowego mycia rąk, a przy dozownikach z płynem do dezynfekcji rąk– instrukcje prawidłowej dezynfekcji rąk.
- W Szkole zapewniono dodatkowe kosze przeznaczone na odpady wytworzone w czasie pandemii (rękawiczki, maseczki itp.).
§ 8.
- Dyrektor wprowadził w każdej sali, w której przebywają dzieci i uczniowie, Rejestry: dezynfekcji pomieszczeń i wietrzenia pomieszczeń.
- Dyrektor udostępnia na bieżąco komunikaty dla rodziców, nauczycieli oraz pracowników pomocniczych i obsługi dotyczące zasad bezpieczeństwa i higieny w miejscach publicznych w formie komunikatów na stronie internetowej szkoły, tablicy ogłoszeń oraz za pośrednictwem poczty elektronicznej.
- Dyrektor w porozumieniu z nauczycielami oraz rodzicami ustalił sposoby szybkiej
i skutecznej komunikacji z rodzicami uczniów, w szczególności z wykorzystaniem technik komunikacji na odległość.
ROZDZIAŁ 3
ORGANIZACJA PRACY SZKOŁY
§ 9.
- Szkoła pracuje w godzinach od 6.30 do 16.00.
- Do szkoły może uczęszczać uczeń bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych oraz gdy domownicy nie przebywają na kwarantannie lub w izolacji
w warunkach domowych.
§ 10.
Zasady przyprowadzania i odbioru dzieci ze szkoły
- Dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz klas I- III są przyprowadzane i odbierane ze szkoły przez osoby bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych.
- W drodze do i ze szkoły opiekunowie z dziećmi oraz uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
- Dzieci przyprowadzane są do szkoły przez rodziców lub inne upoważnione osoby z zachowaniem następujących zasad:
- 1 opiekun z dzieckiem;
- zachowanie dystansu od kolejnego rodzica z dzieckiem min. 1,5 m;
- rodzic nie wchodzi na teren szkoły, w drzwiach przekazuje dziecko pod opiekę pracownika, pamiętając o zachowaniu dystansu (w okresie adaptacyjnym rodzice dzieci z oddziałów przedszkolnych i uczniów klasy I mogą przebywać z dziećmi w szatni z zachowaniem wszelkich środków ostrożności);
- opiekunowie powinni przestrzegać obowiązujących przepisów prawa związanych z bezpieczeństwa zdrowotnym obywateli (m.in. stosować środki ochronne: osłona ust i nosa, rękawiczki jednorazowe).
- Uczniowie przychodzą do szkoły zgodnie z ustalonym dla każdego oddziału klasy planem zajęć.
- Zakazuje się gromadzenia uczniów przed wejściem do szkoły.
- Do budynku szkoły należy wchodzić ustalonym wejściem, zachowując przy tym obowiązek dezynfekcji rąk, przy użyciu płynu znajdującego się przy wejściu do szkoły:
– dzieci z oddziałów przedszkolnych wchodzą bocznym wejściem od strony przedszkola,
– uczniowie klasy I- wejściem głównym,
– uczniowie klasy II- wejściem od strony boiska szkolnego,
– uczniowie klasy IV- wejściem głównym,
– uczniowie klas III oraz V- VII- wejściem od strony szatni.
- W pomieszczeniach szatniowych może przebywać jednocześnie:
– w szatni dzieci przedszkolnych- 4 osoby,
– w szatni głównej- 5.
Uczniowie z klasy I przebierają się w sali nr 14 i pozostają tam pod opieką pracownika szkoły.
Uczniowie klasy II korzystają z szafek, znajdujących się obok sali nr 14, następnie udają się do swojej klasy- sali nr 17.
Uczniowie klasy IV przebierają się w sali nr 6.
- Uczniowie oraz pracownicy szkoły są zobowiązani do przestrzegania ustalonych zasad zachowania na terenie szkoły, w szczególności miejscach wspólnych, tj. szatnia, korytarze, stołówka szkolna.
- Zakazuje się gromadzenia przed wejściem do budynku szkoły bez zachowania bezpiecznego dystansu.
- Opuszczając jednostkę dziecko odprowadzane jest przez wyznaczonego pracownika do rodzica/ osoby upoważnionej, który oczekuje przy wejściu do budynku szkoły.
§ 11.
- Zajęcia dla danego oddziału odbywają się w wyznaczonych
i stałych salach lekcyjnych:
– dzieci z oddziałów przedszkolnych- sala nr 4 i 5,
– klasa I- sala nr 14,
– klasa II- sala nr 17,
– klasa III- sala nr 24,
– klasa IV- sala nr 6,
– klasa V- sala nr 20,
– klasa VI- sala nr 16,
– klasa VII- sala nr 18.
- Dla każdego oddziału klasy ustala się godziny przerw międzylekcyjnych, zgodnie
z opracowanym przez Dyrektora harmonogramem. - Od drugiej przerwy śródlekcyjnej uczniowie mogą przebywać na boisku szkolnym pod nadzorem nauczyciela oraz zachowując dystans społeczny.
- Sale, w których prowadzone są zajęcia oraz przestrzenie wspólne (korytarze) należy wietrzyć co najmniej raz na godzinę, w czasie przerwy, a w razie potrzeby także w czasie zajęć, a wietrzenie zapisywać w Rejestrze wietrzenia pomieszczeń.
- W sali, w której przebywają dzieci, należy usunąć przedmioty i sprzęty, których nie można skutecznie uprać lub dezynfekować (np. pluszowe zabawki). Jeżeli do zajęć wykorzystywane są przybory sportowe (piłki, skakanki, obręcze itp.) należy je dokładnie myć, czyścić lub dezynfekować.
§ 12.
- Na czas pracy szkoły, drzwi wejściowe do budynku są zamykane.
- Każda osoba z zewnątrz (w tym rodzic dziecka), wchodząc do szkoły, jest zobowiązana:
- do dezynfekcji rąk za pomocą płynu do dezynfekcji znajdującego się przy wejściu do szkoły lub założenia rękawiczek ochronnych;
- do zakrywania ust i nosa (maseczka, przyłbica);
- do nieprzekraczania obowiązujących stref, w których mogą przebywać osoby z zewnątrz oraz przestrzegania zasad przebywania w nich.
- Do szkoły nie będą wpuszczani uczniowie, rodzice, pracownicy i inne osoby z objawami chorobowymi sugerującymi infekcję dróg oddechowych, w tym w szczególności gorączka, kaszel, trudności w oddychaniu. Za stan podgorączkowy uznaje się temperaturę przekraczającą zwykłą temperaturę ciała (36,6 – 37,0 ° C). W przypadku kataru i kaszlu, które są wynikiem alergii lub innej choroby przewlekłej, wymagane jest zaświadczenie od lekarza.
- W przypadku zauważenia u ucznia lub pracownika niepokojących objawów, dokonywany jest pomiar temperatury – termometrem bezdotykowym.
- Pomiar temperatury dokonywany jest za zgodą rodziców oraz pracowników. Zgoda wyrażana jest na cały rok szkolny 2020/2021.
- W przypadku braku zgody na pomiar temperatury od rodziców uczniów oraz pracowników Dyrektor ma możliwość wystąpienia do GIS w celu uzyskania indywidualnej decyzji dotyczącej pomiaru temperatury.
- Szkoła nie gromadzi danych dotyczących temperatury pracowników oraz uczniów.
- W celu ograniczenia bezpodstawnego przebywania w szkole osób niebędących uczniami lub pracownikami jednostki, osoby z zewnątrz wpuszczane są do szkoły wyłącznie, gdy mają ku temu uzasadniony powód. W związku z powyższym rodzice albo inne osoby, które chcą spotkać się z nauczycielem lub Dyrektorem Szkoły, telefonicznie umawiają się na spotkanie i korzystają tylko ze strefy kontaktów z osobami z zewnątrz- gabinet nr 10.
§ 13.
Sala gimnastyczna
- W sali gimnastycznej należy zachować dystans między uczniami.
- W ramach realizacji zajęć wychowania fizycznego, nie przeprowadza się ćwiczeń, gier
i zadań kontaktowych, które uniemożliwiają zachowanie dystansu. - Przedmioty, których nie można skutecznie umyć, uprać lub dezynfekować usuwa się z sali gimnastycznej lub zabezpiecza przed dostępem do nich.
- Sprzęt sportowy (piłki, skakanki, obręcze itp.) wykorzystywany podczas zajęć, a także podłoga są myte detergentem lub dezynfekowane przez pracowników obsługi, po każdym dniu zajęć, a w miarę możliwości po każdym zajęciach.
- Wychowawca na początku roku szkolnego informuje uczniów o zasadach korzystania
z sali gimnastycznej.
§ 14.
Szatnia
- W szkole znajdują się dwie szatnie: dla dzieci przedszkolnych i dla uczniów klas III- VII. Uczniowie klasy I przebierają się w sali nr 14, a uczniowie klasy II- korzystają z szafek szkolnych.
- Wychowawca na początku roku szkolnego informuje uczniów o zasadach korzystania
z szatni szkolnej.
§ 15.
Zajęcia świetlicowe
- Szkoła organizuje zajęcia świetlicowe dla uczniów, których rodzice zgłosili potrzebę korzystania ze świetlicy szkolnej.
- Godziny prowadzenia zajęć świetlicowych wynikają z informacji zebranych od rodziców.
- W świetlicy (ewentualnie w innych salach przeznaczonych odpowiednio na zajęcia świetlicowe) umieszcza się środki do dezynfekcji rąk/ jednorazowe rękawiczki.
- Dzieci, które chcą skorzystać ze świetlicy szkolnej, są zobowiązane dokładnie umyć ręce.
- Podczas przebywania w świetlicy zobowiązuje się dzieci oraz opiekunów/ wychowawców do zachowania dystansu.
- Pomieszczenie należy wietrzyć:
- codziennie rano, przed przyjściem wychowanków;
- nie rzadziej niż co godzinę, w trakcie przebywania dzieci w świetlicy;
- za każdym razem po przeprowadzaniu dezynfekcji sal świetlicowych.
7. Uczniowie na początku roku szkolnego są informowani przez wychowawcę o zasadach prowadzenia zajęć świetlicowych.
§ 16.
Zasady korzystania z biblioteki szkolnej
- Przy wejściu do biblioteki znajduje się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, instrukcja prawidłowej dezynfekcji rąk oraz jednorazowe rękawiczki.
- Każda osoba wchodząc do biblioteki jest zobowiązana zdezynfekować ręce/ ewentualnie umyć je.
- Do zadań nauczyciela bibliotekarza należy dopilnowanie, aby osoby wchodzące na teren biblioteki dezynfekowały dłonie/ ewentualnie umyły je.
- Biblioteka dostępna jest w godzinach ustalonych przez Dyrektora Szkoły.
- Przyjęte od ucznia książki, nauczyciel biblioteki odkłada na 2 dni na wydzielone półki w odrębnym miejscu/regale do tego wyznaczonym. Odizolowane egzemplarze należy oznaczyć datą zwrotu i wyłączyć z wypożyczania do czasu zakończenia „kwarantanny”. Po tym okresie książka wraca do użytkowania.
- Uczniowie są informowani na początku roku szkolnego, przez wychowawcę o zasadach korzystania z biblioteki szkolnej.
- Nie ma możliwości korzystania z woluminów na terenie biblioteki szkolonej.
§ 17.
Boisko szkolne
- Zaleca się korzystanie przez uczniów i dzieci (szczególnie w trakcie przerw międzylekcyjnych) z boiska szkolnego przy zachowaniu dystansu pomiędzy nimi.
- Z boiska nie można korzystać w niekorzystnych warunkach atmosferycznych zagrażających zdrowiu i życiu użytkowników, tzn. opadów, silnego wiatru i burzy.
- Z boiska nie można korzystać przy mokrej nawierzchni.
- Korzystanie z boiska szkolnego podczas zajęć oraz w czasie przerw śródlekcyjnych jest możliwe tylko pod opieką nauczyciela.
- Za bezpieczeństwo dzieci i uczniów w czasie trwania planowanych zajęć oraz przerw odpowiadają nauczyciele opiekujący się grupą uczniów.
§ 18.
- Uczniowie oraz dzieci z oddziałów przedszkolnych zaraz po powrocie z boiska zobowiązane są do mycia rąk, o czym przypomina nauczyciel opiekujący się grupą.
- Dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz uczniowie klas I- III po każdym powrocie z boiska myją ręce pod nadzorem nauczyciela.
§ 19.
Dowożenie uczniów do szkoły
- W przypadku dowożenia uczniów do jednostki autobusem szkolnym należy przestrzegać szczególnych zasad bezpieczeństwa.
- Liczba uczniów przewożonych autobusem jest ustalana z przewoźnikiem organizującym przejazd i nie może przekraczać liczby miejsc siedzących albo 50% liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących.
- Za bezpieczeństwo uczniów w drodze na przystanek autobusowy i powrót z przystanku odpowiadają rodzice.
- Opiekę nad uczniami w czasie przejazdu z miejsca zamieszkania do szkoły i w drodze powrotnej sprawuje opiekun.
- Do obowiązków opiekuna należy ponadto:
- dopilnowanie ładu i porządku przy wsiadaniu i zajmowanie przez uczniów miejsc w autobusie;
- zapewnienie bezpiecznego przewozu dzieci do i ze szkoły wg ustalonych tras i godzin;
- zwracanie uwagi na właściwe wysiadanie uczniów z pojazdu i przejście do szkoły lub miejsca zbiórki, skąd uczniowie rozchodzą się do domów;
- niedopuszczenie do przewozu uczniów w przypadku stwierdzenia sytuacji zagrożenia.
- Opiekun ponosi odpowiedzialność za dowożonych uczniów od chwili wejścia do autobusu do chwili ewentualnego wyjścia uczniów z autobusu lub przekazania ich szkole oraz od chwili odebrania ich ze szkoły, do chwili opuszczenia autobusu w miejscu zamieszkania uczniów.
- Opiekun przekazuje uwagi dotyczące zachowania się uczniów w autobusie Dyrektorowi Szkoły.
- Wszystkie osoby przebywające w szkolnym autobusie (z wyjątkiem kierowcy) muszą mieć zasłonięty nos i usta.
§ 20.
Organizacja spotkań oraz narad
- Dyrektor ograniczył do niezbędnego minimum spotkania i narady z Radą Pedagogiczną oraz rodzicami.
- Zebrania przeprowadzane są przy otwartych/ uchylonych oknach, z zachowaniem rekomendowanych przez służby sanitarne odległości pomiędzy osobami (min. 1,5m).
- Jeżeli jest to możliwe zebrania rady pedagogicznej oraz spotkania z rodzicami realizowane są w sposób zdalny, to jest z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej.
ROZDZIAŁ 4
ZADANIA I OBOWIĄZKI UCZNIA
§ 21.
- Uczeń zobowiązany jest przychodzić do szkoły w godzinach zgodnych z ustalonym planem zajęć.
- Każdy uczeń przy wejściu do budynku zobowiązany jest zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji.
- Podczas pobytu w szkole należy przestrzegać ogólnych zasad higieny:
- często myć ręce wodą z mydłem (należy bezzwłocznie umyć ręce po przyjściu do szkoły, przed jedzeniem, po powrocie ze świeżego powietrza, po skorzystaniu z toalety, przed wejściem do stołówki, świetlicy szkolnej);
- chronić siebie i innych podczas kichania i kaszlu;
- unikać dotykania oczu, nosa i ust;
- w przestrzeniach wspólnych należy zakrywać usta i nos.
- Uczeń nie powinien zabierać ze sobą do szkoły niepotrzebnych przedmiotów.
- Uczeń posiada własne przybory i podręczniki, które w czasie zajęć mogą znajdować się na stoliku szkolnym ucznia lub w tornistrze.
- Uczniowie nie powinni wymieniać się przyborami szkolnymi między sobą.
- Dziecko nie powinno zabierać ze sobą do placówki i z placówki niepotrzebnych przedmiotów lub zabawek.
- W drodze do i ze szkoły uczniowie przestrzegają aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej.
ROZDZIAŁ 5
ZADANIA I OBOWIĄZKI RODZICÓW
§ 22.
- Rodzice dzieci z oddziałów przedszkolnych oraz klas I- III:
- zobowiązani są do przyprowadzania wyłącznie dzieci zdrowych– bez objawów chorobowych sugerujących infekcję dróg oddechowych;
- przy wejściu do szkoły przekazują dziecko pracownikowi szkoły, na zakończenie zajęć, korzystając z wideo domofonów, zgłaszają chęć odebrania dziecka;
- zaleca się rodzicom, aby przed przyprowadzeniem dziecka do szkoły, zmierzyli dziecku temperaturę;
- zakazuje się przyprowadzania do szkoły dziecka, jeżeli w domu przebywa ktoś na kwarantannie lub w izolacji (w takiej sytuacji wszyscy powinni zostać
w domu);
- w drodze do i ze szkoły rodzice powinni przestrzegać aktualnych przepisów prawa dotyczących zachowania w przestrzeni publicznej i dawać przykład dzieciom.
- Rodzice powinni przypominać dzieciom zasady higieny (unikanie dotykania oczu, nosa
i ust, częste mycie rąk wodą z mydłem oraz niepodawanie ręki na powitanie) oraz zwracać uwagę na odpowiedni sposób zasłaniania twarzy podczas kichania czy kasłania. - Rodzice powinni kontrolować stan zdrowia swoich dzieci, a w przypadku wystąpienia jakichkolwiek symptomów choroby (w szczególności: podniesiona temperatura, kaszel, osłabienie, bóle kostnostawowe) pozostawić dziecko w domu i skontaktować się
z lekarzem. - Rodzice mają obowiązek zgłaszania wszelkich poważnych dolegliwości i chorób zakaźnych dziecka oraz udzielania nauczycielowi wyczerpujących informacji na ten temat.
- Rodzice są zobowiązani do utrzymywania regularnego kontaktu z wychowawcą klasy, za pomocą ustalonych środków komunikacji elektronicznej, w celu zapewnienia bieżącej wymiany informacji dotyczącej ucznia oraz obecnej sytuacji w szkole.
- Zobowiązuje się rodziców do odbierania telefonów ze szkoły. W razie braku możliwości odebrania telefonu, rodzic ma obowiązek jak najszybciej skontaktować się ze szkołą.
ROZDZIAŁ 6
ZADANIA I OBOWĄZKI PRACOWNIKÓW
§ 23.
Pracownicy zostali poinstruowani, że w przypadku wystąpienia niepokojących objawów sugerujących infekcję dróg oddechowych nie powinni przychodzić do pracy, powinni pozostać w domu i skontaktować się telefonicznie ze stacją sanitarno- epidemiologiczną, oddziałem zakaźnym, a w razie pogarszania się stanu zdrowia zadzwonić pod nr 999 lub 112 i poinformować, że mogą być zakażeni koronawirusem.
§ 24.
- Każdy pracownik szkoły zobowiązany jest do samoobserwacji i pomiaru temperatury
. - Każdy pracownik przy wejściu do budynku zobowiązany jest zdezynfekować ręce płynem do dezynfekcji i myć ręce zgodnie z instrukcjami prawidłowej dezynfekcji i mycia rąk wywieszonymi w szkole.
- Personel kuchenny i pracownicy administracji oraz obsługi są zobowiązani do ograniczania kontaktów z uczniami oraz nauczycielami.
- Zabronione jest przebywanie na terenie szkoły pracowników wykazujących objawy chorobowe sugerujące infekcję dróg oddechowych.
- Każdy pracownik zobowiązany jest do stosowania się do „dekalogu” GIS
(w pracy oraz po zakończeniu obowiązków służbowych): - Często myj ręce.
Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości- dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na ręce. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia;
- Podczas powitania unikaj uścisków i podawania dłoni.
W ciągu dnia dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Powstrzymaj się od uścisków, całowania i podawania dłoni na powitanie;
- Unikaj dotykania oczu, nosa i ust.
Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie wirusa z powierzchni na siebie;
- Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe.
Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody z detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają ludzie, powinny być starannie dezynfekowane;
- Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków.
Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie przecieraj lub dezynfekuj swój telefon komórkowy (np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków;
- Zachowaj bezpieczną odległość od rozmówcy.
Należy zachować co najmniej 1,5 metra odległości z osobą, z która rozmawiamy;
- Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu.
Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzucić chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów;
- Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu.
Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie wypijaj ok. 2 litrów płynów (najlepiej wody). Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa;
- Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie.
§ 25.
- Pracownicy zobowiązani są do używania płynu do dezynfekcji rąk, znajdującego się przy wejściu do budynku, zgodnie z instrukcją prawidłowej dezynfekcji rąk wywieszoną
w szkole. - Każdy pracownik zobowiązany jest informować Dyrektora lub osobę go zastępującą
o wszelkich symptomach chorobowych dzieci (w szczególności: podniesiona temperatura, kaszel, osłabienie, bóle kostnostawowe).
§ 26.
Pracownicy pedagogiczni
- Pracownicy pedagogiczni– nauczyciele pracują wg harmonogramu ustalonego przez Dyrektora.
- Nauczyciel zobowiązany jest do:
- wyjaśnienia uczniom, jakie obowiązują w szkole zasady i dlaczego zostały wprowadzone. Nauczyciele, w szczególności w oddziałach przedszkolnych i klas I- III, zobowiązani są przekazać informacje w formie pozytywnej, aby wytworzyć w dzieciach poczucie bezpieczeństwa i odpowiedzialności za swoje zachowanie, a nie lęku;
- wietrzenia sali co najmniej raz na godzinę;
- zwracania uwagi na częste i regularne mycie rąk wodą z mydłem. W przypadku trudności w klasach I- III nauczyciel pomaga w tych czynnościach;
- sprawdzania warunków do prowadzenia zajęć– dostępność środków czystości
i inne zgodnie z przepisami dotyczącymi bhp;
- dbania o to, by dzieci i uczniowie zachowywali dystans społeczny;
- ustalenia z rodzicami skutecznych sposobów komunikacji z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej;
- przekazywania rodzicom informacji o samopoczuciu dziecka lub zauważonych zmianach w zachowaniu w czasie pobytu w szkole.
§ 27.
Pracownicy niepedagogiczni
- Stanowisko pracy pracownika administracyjnego zorganizowane jest z uwzględnieniem wymaganego dystansu społecznego pomiędzy pracownikami.
- Pracownik administracji zobowiązany jest do przyjmowania petentów z zachowaniem odpowiedniej odległości.
- Zabrania się pracownikowi nadmiernego poruszania się po jednostce. Przemieszanie się jest dozwolone tylko w uzasadnionym przypadku.
- Pracownik po zakończonej pracy zobowiązany jest do uporządkowania
i zdezynfekowania swojego stanowiska pracy.
§ 28.
1. Pracownicy obsługi zobowiązani są do wykonywania swoich obowiązków zgodnie z indywidualnym zakresem czynności, z uwzględnieniem wzmożonych środków bezpieczeństwa (rękawiczki jednorazowe, dezynfekcja dłoni, maseczki).
2. Pracownicy obsługi zobowiązani są do pomocy nauczycielom podczas odbierania dzieci i przekazywania ich pod opiekę nauczycieli, a także w czasie przekazywania pod opiekę rodzicom.
ROZDZIAŁ 7
ŻYWIENIE
§ 29.
- Szkoła zapewnia wyżywienie w formie cateringu dzieciom i uczniom w czasie ich przebywania na terenie jednostki.
- Posiłki przygotowywane są przy zachowaniu wszelkich niezbędnych środków higieny przez firmę zewnętrzną.
- Posiłki dostarczane przez firmę zewnętrzną są w przechowywane przeznaczonych do tego pojemnikach i naczyniach.
- Uczniowie posiłki spożywają w stołówce.
- Po zakończeniu spożywania posiłków wyznaczony pracownik/pracownicy obsługi dezynfekują powierzchnię stołów oraz krzesła (poręcze, oparcia, siedziska), przy których spożywane były posiłki.
§ 30.
Zadania i obowiązki pracowników mających kontakt z żywnością
- Pracownicy mający kontakt w żywnością zobowiązani są do stosowania standardowych praktyk zalecanych przez WHO (Światową Organizację Zdrowia) w celu zredukowania ekspozycji i transmisji chorób, do których należą:
- Właściwa higiena rąk;
- Higiena kasłania/kichania;
- Zasady bezpieczeństwa żywności;
- Ograniczenie przez pracowników bliskiego kontaktu z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego (kichanie, kaszel)
- Pracownicy, mający kontakt z żywnością zobowiązani są myć ręce:
- Przed rozpoczęciem pracy;
- Przed kontaktem z żywnością;
- Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
- Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
- Po skorzystaniu z toalety;
- Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
- Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
- Po kontakcie z pieniędzmi.
§ 31.
Dostawa i transport żywności
- Pracownicy odbierający posiłki przygotowane przez osoby z zewnątrz zakładają rękawiczki oraz maseczki ochronne.
- Pracownik odbierający dostawę żywności zobowiązany jest zwrócić uwagę, czy pojemniki transportowe oraz środki transportu spełniają następujące wymagania:
- są czyste, w dobrym stanie, nieuszkodzone, łatwe do mycia, czyszczenia
i dezynfekcji; - zabezpieczają żywność przed zanieczyszczeniem;
- nie używane do transportu produktów innych niż żywność, które mogą być źródłem zanieczyszczenia;
- poddane zostały całkowitemu i dokładnemu procesowi mycia, jeśli były używane do transportu innych produktów niosących ryzyko zanieczyszczenia żywności.
§ 34.
Zasady organizacji stołówki szkolnej
- Szkoła zapewnia uczniom możliwość skorzystania ze stołówki szkolnej.
- Żywienie prowadzi się w godzinach, w których odbywają się zajęcia w szkole.
- Stołówka zapewnia warunki higieniczne wymagane przepisami prawa odnoszące się do funkcjonowania żywienia zbiorowego.
- Do korzystania z posiłków wydawanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- uczniowie szkoły;
- pracownicy szkoły.
- Pracownicy wydający posiłki zobowiązani są do zachowania szczególnej ostrożności, a przede wszystkim przestrzegania następujących zasad:
- zapewnienie odpowiedniej odległości stanowisk pracy;
- stosowanie środków ochrony osobistej (rękawiczki, maseczki) oraz mycie rąk/ używania płynu dezynfekującego;
- regularne czyszczenie powierzchni (blatów, stołów) i sprzętów;
- utrzymanie wysokiej higieny, mycia i dezynfekcji stanowisk pracy, opakowań produktów, sprzętu kuchennego, naczyń stołowych oraz sztućców.
- Posiłki wydawane są w stołówce zmianowo – odrębnie dzieci z oddziałów przedszkolnych, uczniowie klas I-III, uczniowie klas IV-VII, zgodnie z harmonogramem opracowanym w porozumieniu z Dyrektorem Szkoły, na podstawie zgłoszonej liczby dzieci, korzystających z żywienia w Szkole
- Uczniowie zobowiązani są pojedynczo odbierać wydawane posiłki. W trakcie oczekiwania na wydanie posiłku uczniowie zachowują bezpieczny dystans, ustawiając się w jednej kolejce.
- Zakazuje się nadmiernego poruszania się uczniów w stołówce.
- Po wyjściu każdej grupy ze stołówki pracownicy personelu sprzątającego przeprowadzają czyszczenie blatów stołów, poręczy krzeseł, klamek itp. oraz wietrzą stołówkę.
- Jeśli dzieci, przechodząc do Sali, dotykały np. poręczy schodów, należy przejść z nimi do łazienki i dopilnować, by dokładnie umyły ręce wodą z mydłem (lub zdezynfekowały ręce).
- Nauczyciel pełniący dyżur w stołówce jest zobowiązany:
- pełnić nadzór nad uczniami;
- pilnować, aby uczniowie zachowywali od siebie dystans oraz nie przemieszali się w nieuzasadniony sposób po pomieszczeniu;
- przypilnować, aby uczniowie przed wejściem i po wyjściu ze stołówki dokładnie umyli ręce woda z mydłem, zgodnie z instrukcją poprawnego mycia rąk (lub zdezynfekowali ręce);
- upewnić się że stołówka jest przygotowana do wpuszczenia grupy;
- wprowadzić dzieci jedno za drugim do stołówki- nie należy ustawiać dzieci parami i pozwalać, by trzymały się za ręce;
- po spożyciu posiłku, poinformować pracownika obsługi o wyjściu z dziećmi ze stołówki.
ZALECENIA DLA PERSONELU SPRZĄTAJĄCEGO
§ 33.
- Personelowi sprzątającemu teren szkoły zaleca się zachować dodatkowe środki ostrożności:
1założenie rękawiczek jednorazowych i jednorazowej maseczki na nos i usta;
- umycie i dezynfekcja rąk po zakończeniu czynności i zdjęciu rękawiczek
i maseczki, - wyrzucenie odpadów do odpowiedniego pojemnika.
- Organizacja trybu pracy pracowników utrzymujących czystość w szkole zorganizowana jest z uwzględnieniem systemu rotacyjnego/zmianowanego oraz z uwzględnieniem niezbędnej rezerwy kadrowej, na wypadek wzrostu ryzyka epidemiologicznego.
- Praca pracowników utrzymujących czystość w jednostce przebiega rotacyjnie. Szkoła minimalizuje ilość osób przebywających na terenie jednostki.
§ 34.
- Za utrzymanie czystości w jednostce odpowiedzialni są pracownicy, którym w zakresie obowiązków przydzielone zostały do sprzątania określone pomieszczenia szkolne.
- Dyrektor zapewnia sprzęt do prac porządkowych oraz środki czyszczące i myjące niezbędne do wykonywania prac porządkowych.
- Podstawową zasadą stosowaną przez pracowników podczas wykonywania prac porządkowych powinno być utrzymanie czystości pomieszczeń i sterylności powierzchni, z których korzystają dzieci i pracownicy, co pozwoli ograniczyć rozprzestrzenianie się koronawirusa.
- Należy na bieżąco dbać o czystość urządzeń sanitarno- higienicznych, w tym dezynfekcję lub czyszczenie z użyciem detergentu.
- Pomieszczenia, ciągi komunikacyjne (schody i korytarze) oraz powierzchnie dotykowe należy regularnie, co najmniej 2 razy dziennie, oczyszczać, używając wody z detergentem lub środka dezynfekcyjnego. Należy myć i dokładnie odkażać każdego dnia:
- biurka;
- drzwi;
- poręcze krzeseł i powierzchnie płaskie, w tym blaty w salach i w pomieszczeniach spożywania posiłków (po każdej grupie);
- klamki;
- włączniki światła;
- poręcze i uchwyty;
- używane prze dzieci przedmioty.
- Środki chemiczne służące do mycia i dezynfekcji powinny być stosowane zgodnie
z wytycznymi i zaleceniami podanymi przez producenta znajdującymi się na opakowaniu środka do dezynfekcji. W szczególności należy przestrzegać zasad związanych z czasem niezbędnego do wywietrzenia dezynfekowanych pomieszczeń i przedmiotów, tak aby uczniowie nie byli narażeni na wdychanie oparów płynów służących do dezynfekcji. - Podczas prac porządkowych pracownik zobowiązany jest stosować zalecane środki ochrony indywidualnej, przestrzegać zasad higieny oraz zachowywać reguły ostrożności: do procesu dezynfekcji stosować rękawice ochronne z długim mankietem, używać maski i okulary ochronne w przypadku stosowania preparatów w spryskiwaczach ze względu na ryzyko podrażnienia oczu i dróg oddechowych, nie dotykać twarzy rękami w rękawiczkach, nie zakładać ponownie uprzednio zdjętych rękawic jednorazowych, podczas dezynfekcji stosować ręczniki papierowe, które po przetarciu trzeba od razu wyrzucić, nie używać tych samych ściereczek w różnych pomieszczeniach (kuchnia, łazienka, WC).
- Dezynfekowanie powierzchni za pomocą środków dezynfekcyjnych powinno być skuteczne i wymaga prawidłowego ich stosowania:
- usunięcia wodą zanieczyszczeń przed dezynfekcją;
- sprawdzenia daty przydatności do użycia (jeśli data jest przekroczona, całkowita dezynfekcja nie jest już gwarantowana);
- użycia środka w odpowiednim stężeniu (preparat nie zadziała, jeśli będzie źle dozowany);
- naniesienia na powierzchnię odpowiedniej ilości preparatu, niczego nie pomijając;
- przestrzegania zalecanego czasu zastosowania, pozostawienia preparatu przez wskazany przez producenta okres (dezynfekowana powierzchnia powinna pozostawać wilgotna przez zalecany czas niezbędny do zabicia wirusów).
- W przypadku dezynfekcji powierzchni, mających kontakt z żywnością, np. blatów stołów kuchennych, należy przepłukać je czystą wodą, po odczekaniu zalecanego czasu pomiędzy procesem dezynfekcji a płukaniem.
- Podczas sprzątania wszystkie pomieszczenia powinny być regularnie wietrzone, ponieważ czas ulotnienia się warstwy cieczy zależy od temperatury otoczenia i cyrkulacji powietrza.
- Sprzęt i środki służące do utrzymania czystości powinny być przechowywane
w zamkniętych szafkach. Po zakończonej pracy pracownik powinien: - umieścić sprzęt i środki chemiczne w wyznaczonym do ich przechowywania miejscu,
- zabezpieczyć miejsce przed dostępem do niego innych osób i dzieci,
- oznaczyć w prowadzonym rejestrze miejsce i czas przeprowadzanej dezynfekcji. Pracownicy odpowiedzialni za sprzątanie zobowiązani są usunąć z sal, przedmioty
i sprzęty, których nie można skutecznie dezynfekować.
ROZDZIAŁ 9
WYTYCZNE – ŚROKI OCHRONY INDYWIDUALNEJ
§ 35.
Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk
- Przy każdym wejściu do szkoły znajduje się informacja o obowiązku dezynfekowania rąk wraz z instrukcją użycia środka dezynfekującego, a także dozownik z płynem do dezynfekcji rąk, umożliwiając wszystkim wchodzącym do budynku skorzystania z niego.
- Instrukcje dotyczące prawidłowego założenia i ściągania rękawiczek jednorazowych, maseczek i mycia rąk dostępne są także w formie elektronicznej:
- techniki mycia rąk: https://gis.gov.pl/zdrowie/zasady-prawidlowego-mycia-rak/
- techniki dezynfekcji rąk https://gis.gov.pl/aktualnosci/jak-skutecznie-dezynfekowac-rece/
- zdejmowania i zakładania rękawiczek i maseczek
§ 36.
Postępowanie z odpadami wytwarzanymi w czasie ochrony przed koronawirusem
- Odpady powinny być segregowane i wrzucane do właściwych pojemników (papier, szkło, metale i tworzywa sztuczne, bioodpady, odpady zmieszane).
- Odpady wytworzone przez pracowników takie jak: środki zapobiegawcze (maseczki, rękawiczki) stosowane w miejscu pracy w celu minimalizacji ryzyka zarażenia
i rozprzestrzeniania się koronawirusa, są uprzednio zebrane w workach, które po zawiązaniu wrzucane są do worka oznaczonego czerwonym kolorem. - Przed i po każdej czynności związanej z pakowaniem/ przenoszeniem odpadów należy używać rękawic ochronnych, myć i/ lub dezynfekować ręce.
ROZDZIAŁ 10
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
§ 37.
- Procedura obowiązuje w szkole od dnia 1 września 2020 r. do odwołania.
- Wszyscy pracownicy zobowiązani się do jej stosowania i przestrzegania.
- W razie pojawienia się nowych zasad i wytycznych dotyczących bezpieczeństwa,
w jednostce na bieżąco będą podejmowane odpowiednie działania.
[1] Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 7 sierpnia 2020 r. w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii (Dz. U. 2020 r. poz. 1356)